frozen-icon

Zašto smrznuto

Smrznuta hrana

Najraznovrsnije smrznuto povrće može se naći u marketima širom sveta, pakovano u veće ili manje kese ili kutije. Zastupljeno je kako mono povrće, tako i mešavine različitih povrća, pa i mešavine povrća i drugih tipova hrane na primer paste ili sira.

Smrznuto povrće ima nekoliko prednosti u odnosu na sveže. Dostupno je tokom čitave godine, čak i zimi. Nakon što se jednom odledi, kažu proizvođači, ono ne menja ukus i teksturu povrća.

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji u partnerstvu sa neprofitnom organizacijom, Fondacijom za smrznutu hranu i koja je trajala skoro dve godine, upoređivala je nutritivne vrednosti različitog vrsta povrća: brokolija, karfiola, kukuruza, boranije, graška, spanaća koji su skladišteni na tri različita načina. Prve dve varijante skladištenja bile su čuvanje u svežem stanju i zamrzavanje, ali treći način je ono što ovo istraživanje čini krajnje zanimljivim.


Bez gubitka hranljive vrednosti

Većina ljudi ne konzumira sve proizvode odmah nakon što ih kupi. Prema sprovedenim studijama, Amerikanci obično kupuju namirnice 1,6 puta nedeljno. To znači da ponekad kupujemo stvari koje ne nameravamo da pojedemo tog dana.
Treći način skladištenja, koji je tom prilikom ispitivan u studiji, bio je čuvanje svežih proizvoda u frižideru pet dana nakon kupovine.
Generalno, studija je otkrila nekoliko razlika u nutritivnim svojstvima kad je reč o različitim načinima skladištenja.
Boranija je, na primer, imala 40% manje vitamina C kada je bila skladištena u frižideru, u odnosu na onu koja je bila zamrznuta. Zamrznut kukuruz imao je mnogo viši nivo beta-karotena nego kad je čuvan u svežem stanju ili u frižideru. Zamrznuti grašak imao je 19% više folata nego onaj iz frižidera.

Dobre strane zamrzavanja proizvoda ogledaju se u tome da se povrće može zamrznuti odmah nakon branja, što znači da tako odmah zadržava hranljivu vrednost. U tom slučajune morate brinuti o tome koliko je dana, pre nego što ste ga kupili, grašak stajao skladišten u nekoj gajbici.

smrznuto-povrce2

Istraživači ističu da nema svako smrznuto povrće jednako dobar ukus i teksturu kao sveže, ali da, ako već nemate nameru da kupljeni proizvod odmah pojedete, onda bi bilo bolje da kupite zamrznuto voće ili povrće umesto da kupite sveže i da ga danima čuvate u frižideru.

Smrznuto
ili sveže povrće

Korišćenje smrznutog voća i povrća, iz ugla jedne domaćice, može biti u velikoj meri praktičnije od upotrebe svežeg. Možda niste ni razmišljali na tu temu, ali navešćemo vam nekoliko primera gde smrznuto povrće može da vam pruži znatno više pogodnosti i koristi od onog koje se nalazi u ponudi na pijačnim tezgama.

Jedna od dobrih stvari koje svi volimo kod smrznutog povrća je to što ne zahteva nikakvo pranje, čišćenje i seckanje. Za mnoge je to jedan od glavnih razloga zbog kojih smrznuto povrće završi u njihovim tanjirima. Pored toga smrznuto povrće ima visok nivo vitamina i minerala i ujednačen nivo kvaliteta, uvek vam je pri ruci i možete ga koristiti po potrebi bez straha da će prilikom otvaranja pakovanja ostatak povrća promeniti kvalitet.

Uštedite vreme

Prema Republičkom zavodu za statistiku Republike Srbije žene u proseku oko četiri i po sata dnevno utroše na kućne poslove, a najviše vremena provedu prilikom kuvanja i pripremanja obroka (čak sat i po vremena dnevno). Jasno je da bi svaka ušteda vremena prilikom neizbežnih kućnih poslova donela više vremena za odmor.

Pored toga što ćete uštedeti značajno vreme, upotrebom smrznutog voća i povrća omogućava vam da kod kuće brzo i jednostavno napravite zdrav obrok po vašoj želji.

Povrće i tokom zime

Još jedna važna prednost smrznutog u odnosu na sveže povrće dolazi do izražaja u hladnim mesecima zime. Ako se odlučite i tada da kupite sveže povrće, priznaćete da vas prilično plaši njegova znatno veća cena. Sa druge strane smrznuti proizvodi su vam dostupni tokom cele godine i to istog kvaliteta i nepromenjenih cena, pri čemu povrće nije potrebno odmrzavati već ga možete odmah pripremati.

Teško je poreći činjenicu da je držanje nekoliko kesica smrznutog povrća u zamrzivaču zaista praktičnije od brige da li će ono sveže povrće propasti ukoliko ga danas ne spremite.

Bezbednost

Da li ste ikada razmišljali o tome kolika je bezbednost povrća koju kupujete? Što više ljudi rukuje s tom namirnicom, to je veća opasnost da se hrana zarazi bakterijama ili virusima. Dugo stajanje povrća u neadekvatnoj ambalaži i izloženost suncu ili vlagi dovodi do truljenja koje čak ne mora biti vidljivo golim okom. Neadekvatno transportovano i skladišteno povrće je podložno degradaciji. Zbog svega toga, smrznuto povrće predstavlja najbolje rešenje za sve one koji žele zdravo da se hrane.

Ne otkucava
hranljivi sat

Onog trenutka kada se povrće ubere, ono počinje da truli, zbog čega je važno da povrće bude ubrano na vrhuncu kvaliteta hranljivih materija. Idealno bi bilo kada bi konzumirali sveže povrće odmah nakon branja kada je nutritivni sastav nepromenjen. Međutim mnoge vrste povrća do vas dolaze tek nakon nekoliko dana ili čak nedelja nakon branja gde različiti uslovi čuvanja povrća dovode do značajnog gubitka nutritivnih sastojaka. Nasuprot tome kod smrznutog povrća procesi blanširanja i trenutnog smrzavanja odvijaju se 2h nakon berbe čime se smanjuje problem kvarljivosti povrća i dovodi do očuvanja visoke hranljive vrednosti i svih nutritivnih elementa povrća.

Put od njive
do stola ne mora
biti dugačak

Od momenta kada se ubere plod povrća, pa do krajnjeg korisnika, postoji vremenski prostor u kom mogu nastati velike promene. Na nama je da odaberemo koji put povrća ćemo da pratimo, a mi vam predlažemo put gde je sve spremljeno za upotrebu sa praćenim kvalitetom.

Smrznuto
ili sveže povrće

Korišćenje smrznutog voća i povrća, iz ugla jedne domaćice, može biti u velikoj meri praktičnije od upotrebe svežeg. Možda niste ni razmišljali na tu temu, ali navešćemo vam nekoliko primera gde smrznuto povrće može da vam pruži znatno više pogodnosti i koristi od onog koje se nalazi u ponudi na pijačnim tezgama.

Jedna od dobrih stvari koje svi volimo kod smrznutog povrća je to što ne zahteva nikakvo pranje, čišćenje i seckanje. Za mnoge je to jedan od glavnih razloga zbog kojih smrznuto povrće završi u njihovim tanjirima. Pored toga smrznuto povrće ima visok nivo vitamina i minerala i ujednačen nivo kvaliteta, uvek vam je pri ruci i možete ga koristiti po potrebi bez straha da će prilikom otvaranja pakovanja ostatak povrća promeniti kvalitet.

Uštedite vreme

Prema Republičkom zavodu za statistiku Republike Srbije žene u proseku oko četiri i po sata dnevno utroše na kućne poslove, a najviše vremena provedu prilikom kuvanja i pripremanja obroka (čak sat i po vremena dnevno). Jasno je da bi svaka ušteda vremena prilikom neizbežnih kućnih poslova donela više vremena za odmor.

Pored toga što ćete uštedeti značajno vreme, upotrebom smrznutog voća i povrća omogućava vam da kod kuće brzo i jednostavno napravite zdrav obrok po vašoj želji.

Povrće i tokom zime

Još jedna važna prednost smrznutog u odnosu na sveže povrće dolazi do izražaja u hladnim mesecima zime. Ako se odlučite i tada da kupite sveže povrće, priznaćete da vas prilično plaši njegova znatno veća cena. Sa druge strane smrznuti proizvodi su vam dostupni tokom cele godine i to istog kvaliteta i nepromenjenih cena, pri čemu povrće nije potrebno odmrzavati već ga možete odmah pripremati.

Teško je poreći činjenicu da je držanje nekoliko kesica smrznutog povrća u zamrzivaču zaista praktičnije od brige da li će ono sveže povrće propasti ukoliko ga danas ne spremite.

Bezbednost

Da li ste ikada razmišljali o tome kolika je bezbednost povrća koju kupujete? Što više ljudi rukuje s tom namirnicom, to je veća opasnost da se hrana zarazi bakterijama ili virusima. Dugo stajanje povrća u neadekvatnoj ambalaži i izloženost suncu ili vlagi dovodi do truljenja koje čak ne mora biti vidljivo golim okom. Neadekvatno transportovano i skladišteno povrće je podložno degradaciji. Zbog svega toga, smrznuto povrće predstavlja najbolje rešenje za sve one koji žele zdravo da se hrane.

Ne otkucava
hranljivi sat

Onog trenutka kada se povrće ubere, ono počinje da truli, zbog čega je važno da povrće bude ubrano na vrhuncu kvaliteta hranljivih materija. Idealno bi bilo kada bi konzumirali sveže povrće odmah nakon branja kada je nutritivni sastav nepromenjen. Međutim mnoge vrste povrća do vas dolaze tek nakon nekoliko dana ili čak nedelja nakon branja gde različiti uslovi čuvanja povrća dovode do značajnog gubitka nutritivnih sastojaka. Nasuprot tome kod smrznutog povrća procesi blanširanja i trenutnog smrzavanja odvijaju se 2h nakon berbe čime se smanjuje problem kvarljivosti povrća i dovodi do očuvanja visoke hranljive vrednosti i svih nutritivnih elementa povrća.

Put od njive
do stola ne mora
biti dugačak

Od momenta kada se ubere plod povrća, pa do krajnjeg korisnika, postoji vremenski prostor u kom mogu nastati velike promene. Na nama je da odaberemo koji put povrća ćemo da pratimo, a mi vam predlažemo put gde je sve spremljeno za upotrebu sa praćenim kvalitetom.

Polar Food
čuva porodicu na okupu