recepti-icon

Želim ceo list u briketu

Prošetajte pored bilo kojeg zamrzivača u prodavnici i među sve većim izborom povrća neizbežno ćete pronaći spanać (i ostalo lisnato povrće poput kelja i brokolija). Smrznuti spanać deluje kao jednostavan proizvod za kupovinu – ili bi se bar tako činilo.

Suočeni ste sa izborom spanaća sa seckanim ili sa celim listom spanaća.

Da li znate da spanać u celom listu ima daleko više iskorištenosti nego seckani? Polar vam jedini donosi na tržište spanać – ceo list u briketu i na taj način vam omogućava iskorišćenost lista i do 90%. 

Direktno iz bašte ceo list spanaća. 

Smrznuti spanać je zdraviji od svežeg spanaća

Sveži spanać vremenom gubi deo vitamina i folata, pa ako ga ne pojedete odmah nije dobar za vas. Smrznuti spanać zadržava hranljive sastojke u sebi kada je zamrznut, što je još jedan razlog da ga uvek držite pri ruci.

U studiji objavljenoj u „Journal of the Science of Food and Agriculture“ 2007. godine, na Kalifornijskom univerzitetu u Davisu, istraživači su pregledali promenljiv sadržaj hranljivih sastojaka u svežem, smrznutom i konzerviranom povrću i voću. Prema njihovim nalazima, „sveže ubrano povrće konstantno je sadržalo najveće količine askorbinske kiseline u svim proučavanim povrćem“. Međutim, autori su otkrili da je spanać čuvan na sobnoj temperaturi izgubio 100 posto askorbinske kiseline za manje od četiri dana. Smrznuti spanać prolazi kroz proces brzog smrzavanja koji ga zadržava u roku od nekoliko sati nakon što napusti zemlju, pa zadržava više sadržaja vitamina C od svežeg spanaća. Oba oblika spanaća dobro zadržavaju visok sadržaj vitamina A.

Od spanaća možete da napravite smoothie, čorbu, prilog uz jelo, pite, gibanice… Zbog velikog sadržaja vitamina i minerala, spanać zovu “kraljem povrća. Spanać je bogat vitaminom C koji je neophodan da bi organizam mogao da iskoristi kalcijum. Čuva srce i jača Vaš imunitet. Ovo povrće bogato je luteinom, zeaksantinom, karotenom i hlorofilima, koji su odlični saveznici u borbi protiv bolesti.

Podelite objavu

Pročitajte još

Polar pečena paprika

Jedinstveno na tržištu bez semene lože i peteljke Pečena paprika je najbolji dodatak i salata